puppylinux.hu/forum

A Puppy linux honosító csoportjának fóruma
Pontos idő: csüt. máj. 23, 2013 9:07 am

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 119 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: NOP 4.3.1 honosítás
HozzászólásElküldve: vas. ápr. 11, 2010 6:58 pm 
Newbie
Newbie

Sziasztok,

nagyon-nagyon köszönöm a sok segítséget!

Nos, valószínű tényleg a memória a gondja, 64-el nem megy... :(

Kipróbáltam egy másik gépen, ott 512 MB RAM van, hibátlanul ment. Azaz, nem tudtam beállítani a hálózatot, minden kézzel kellene. Fix IP, gateway, 2 db dns, stb. Nem jöttem rá, hogy kell.

Megjegyzem, hogy ettől függetlenül nagyon örülök a Puppy 431 NOP-nak, több Win XP-be belefáradt felhasználónak fogom javasolni, ha lesz időm, feltelepíteni.

Csak egy Jótanács:

Sokkal nagyobb jövője lenne a NOP-nak, ha a felesleges opciók mellőzve lennének.

Az "átlag" felhasználónak elég 1 böngésző, 1 szövegszerkesztő, 1 táblázat kezelő, 1 képszerkesztő, PDF olvasó, levelező program, képnézegető, CD és DVD író, film néző, zenélő, szussz-passz.

Sok win-es, ha meglátja a terminál szót, sikít... (régen így voltam ezzel én is.)

Szóval a Puppy nagyon nagy tortaszeletre van ítélve szerintem, így hogy magyar, hogy jó, ügyesek vagytok! Ha ügyesen álltok hozzá, az UHU helyét teljesen átvehetitek, és a Xubuntu helyét is. Régi gépeken pedig első helyet, ehhez nem ártana viszont valami komolyabb arc, stílus, ami levenné a "monitorfejűeknek" szóló cetlit a puppy-ról. Lehet, hogy ezért sem tetszik nekem az XP puppy, túl windowsos.
A win-ről "megtértek" nem akarják az XP, a Vista ruháját látni. Nekem tetszik a Puppy Nop, az ubuntu stílusa. Linuxos, több.

Szóval a NOP-nak sok jövője van, és ebből pénzt is kereshettek.

Csak így tovább!
viktorio

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. ápr. 12, 2010 3:29 am 
Newbie
Newbie

Sziasztok!

Nagyon szép az új pupplet, de nem érzékelem az új wireless-t. Miért nem teszitek bele a p2wireless-t?
Amelyikben benne van, azzal szépen megy az USB-a hálókártyám, de a sima Pwirelessel nagyon nem.
Lécci' tegyétek bele a P2wireless-t és végre magyar nyelven használhatnám a Puppy-t.
Az Xfce-ért külön köszönet.

Üdv: Gabó

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. ápr. 12, 2010 5:03 am 
profi
profi

Szia, lehet, hogy félreérthető volt a fogalmazás! Ez a pupplet TUDJA a wifit, de a HAGYOMÁNYOS felfedeztetem, beállítom stb módon. Van erre itt leírás,
http://skami.homelinux.org/index.php?li ... 45&lang=hu
annak alapján próbáld meg. Három gépen próbáltam ki, mindegyiken felfedezte a hálózatot és persze a jelszó (shared key) mentése után simán csatlakozott, akárhányszor is.
Léccike, próbálkozz...!!!

Kindle Fire
http://kindlefiremagyarul.blogspot.com/

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. ápr. 12, 2010 5:30 am 
Newbie
Newbie

Szia!

Próbálkozom, de egyik olyan Puppy-n sem tudtam belőni a netet ami a sima Pwireless-el megy.
Az első amin sikerült a Stardust volt, mert abban a 2-es van már benne.
A második, amin összejött a Lucid Puppy 004-es verzió, amin, ha feltelepítem a p2 wireless-t, már tudja használni.
A többi olyan Puppy-n, amiben az egyes van benne, feltelepítve sem megy, mert azt írja ki, hogy nem talál hálókártyát és el sem indul a felülete sem.
A tieden sem sajna. Ezt a levelet is azért tudom elküldeni, mert kénytelen vagyok bedugni az ethernet kábelt, ami a szobán keresztül jön a padlásról ilyen vészhelyzetekre, de nem anyira szép látvány:-)
Szóval próbálkozom rendesen, kb. 10 fajta Puppy-t raktam fel az utóbbi napokban és ez a tapasztalat.
Csak a p2wireless berakása segít a dolgon.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. ápr. 12, 2010 7:06 am 
profi
profi

OK.
Türelmet - végülis dolgoznom is kell :( de gondolom még ma lesz egy ilyen is.
Így biztosan jobb lesz!

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. ápr. 12, 2010 7:20 pm 
profi
profi

Pwireless2 beépítése
Tekintettel arra, hogy e webhely - legnagyobb sajnálatomra - bizonytalan üzemmódban van (ha szerencsénk van: volt) egy pwireless2 beépítési leírást adok a NOP431-foxwifi puplethez (Nyilván nem kell magyarázni, a NOP431 a pupplet verziószáma, a fox a firefoxra utal, a wifi meg a csatlakozó képességére.

Nos, az adatok és a teneedők.

A pwireless2.pet -ről itt van szó:
http://208.109.22.214/puppy/viewtopic.p ... d93e6925dc
maga a fájl (pwireless-2-beta-2.9.pet) letölthető innen:
http://208.109.22.214/puppy/viewtopic.p ... d93e6925dc

Még itt is van egy hasonló fájl:
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/dis ... es-quirky/
a pontos letöltési linkje:
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/dis ... beta-2.pet

(Sőt, ezek az ftp-szerveren az UTILS mappában a PWIRELESS mappában is megtalálhatók, sőt, Kami korábban pwireless2 név alatt szintén létrehozott hasonló mappát, még több tartalommal.

Használata a következõ:
- letöltöd:
http://208.109.22.214/puppy/viewtopic.p ... &id=26307&
- rá 2 katt, a többit a csomagkezelő intézi.
- a fájl települ, beépül. Megnézheted itt: usr/share/applications mappa
Indítsd újra az Xorg-ot (Ctrl+Alt+visszanyíl) írd be: xwin (vagy: indítsd újra a gépet)
Meg is jelenik: Menü > Hálózat > Pwireless2 wireless scanner
Csatolmány:
Magyarázat: pwireless2 a menüszerkezetben
pwirelessMenu-ujnop.jpg
pwirelessMenu-ujnop.jpg [ 42.01 KiB | Megtekintve 2581 alkalommal. ]

Illetve az Asztal jobb alsó sarkában, az értesítési területen.
Csatolmány:
Magyarázat: És itt az ikonja is, élő kapcsolatot jelezve
pwirelessLive-ujnop.jpg
pwirelessLive-ujnop.jpg [ 54.27 KiB | Megtekintve 2581 alkalommal. ]

Remélem, akár még kezdők részére is elég érthető volt ez a magyarázat...
Egyébként Gabo, én nem is azt írtam, a hogy Pwirelesst használtam! A Beállítások > Hálózat beállítása menüvel ugyanígy be tudtam lőni a wifit, s NEM a pwireless2-vel. Azt is próbáld ki!
Eredményről beszámolókat kérek!

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. ápr. 12, 2010 8:22 pm 
Newbie
Newbie

Szia!

Köszi a segíteséget, de eddig eljutottam mindig, hogy megelenik a menüben. "wireless interface not detected" választ nyom, ha elindítom.
Tanácstalan vagyok.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. ápr. 14, 2010 11:34 am 
profi
profi

Egy egy olyan próba, amelyet olyan gépen végeztem, mely még nem volt a wifihez csatlakoztatva. A pwireless2 a föntebb írt mdon már bele van építve. Eljutottam odáig, ha ismertem volna a kulcsot (jelszót), tudtam volna csatlakozni.
1. lépés: Menü > Telepítés > Hálózat varázsló
erre kattintva kapsz egy hasonló ablakot - itt tudod a hardvert beállítani.
Csatolmány:
Magyarázat: A gépembe épített két hardver, nyilván itt a wlan-t fogom választani
halozat01.jpg
halozat01.jpg [ 43.75 KiB | Megtekintve 2563 alkalommal. ]

2. lépés: kattints a wlan-ra
Csatolmány:
Magyarázat: Csináld, amit látsz
halozat02.jpg
halozat02.jpg [ 57.92 KiB | Megtekintve 2562 alkalommal. ]

3. lépés: az elérhető hálózat felderítése
Csatolmány:
Magyarázat: Feldeírtjük az elérhető hálózatokat
halozat03.jpg
halozat03.jpg [ 48.73 KiB | Megtekintve 2562 alkalommal. ]

4. lépés: az eredmény
Csatolmány:
Magyarázat: A
halozat04.jpg
halozat04.jpg [ 29.18 KiB | Megtekintve 2562 alkalommal. ]

Innen a következő hozzászólásban folytatódik... (több képet ide nem tudok tenni)

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. ápr. 14, 2010 11:52 am 
profi
profi

5. lépés: az előbb megtalált hálózati elemek betöltése és menedzselése
A Shared key-hez kell írni a jelszót. Utána SAVE, majd Use This Profile
Csatolmány:
Magyarázat: Ezzel itt meg is vagyunk
halozat05.jpg
halozat05.jpg [ 56.09 KiB | Megtekintve 2562 alkalommal. ]

6. lépés: Az Asztal jobb sarkában ott árválkodik félig pirosan a Pwireless2 ikonja.
Jobb egérgombbal katt a CONFIGURE sorra
Csatolmány:
Magyarázat: A kiválasztott hálózat adatai
halozat06.jpg
halozat06.jpg [ 18.15 KiB | Megtekintve 2562 alkalommal. ]

7. lépés: a beállítások véglegesítése
Csatolmány:
halozat07.jpg
halozat07.jpg [ 78.64 KiB | Megtekintve 2562 alkalommal. ]

Itt még lehet az Auto DHCP-t nyomni, s az eredményt el is menti.

Remélem, minden lépés pontos volt (nagyobbik fele Kami egyik leírásában is szerepel).
A lényeg az, hogy a hardver megmutatása nélkül nem tudsz csatlakozni.
Még egy nulladik tanács: a Pwireless2 csomag beépítése után jót tesz egy újraindítás.
És lehet, hogy van ennél egyszerűbb mód is, de aki azt is tudja, majd ideírja.
P. s. Az otthoni gépemmel simán ment a kapcsolódás, úgy, hogy elsőként kizárólag a hagyományos, majd másodszor kizárólag a pwireless2-vel próbáltam kapcsolódni. Most is így kapcsolódott gépről írok, e NOP alól.
Tehát ne add fel, előbb-utóbb sikerülni fog! (S a végén Te sem fogod tudni a pontos lépéseket... :D )

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. ápr. 14, 2010 5:14 pm 
profi
profi

viktorio írta:
Lehet, hogy ezért sem tetszik nekem az XP puppy, túl windowsos.
A win-ről "megtértek" nem akarják az XP, a Vista ruháját látni.
viktorio

A win-ről "megtértek" nem akarják az XP, a Vista ruháját látni. --- Ha jobban belegondolsz , lehet hogy éppen ezzel tudnád megfogni őket . Mert " félnek " az ismeretlentől ! :lol:

Nekem is idegen volt a linux gondolata ... Nem hogy a terminálé (ehez nem is értek) :lol:
De ha látják hogy nem is annyira vészes , sőtt gyorsabb , akkor könnyebben belevágnak . :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. ápr. 14, 2010 6:24 pm 
Newbie
Newbie

SZIASZTOK!

Bocs hogy ide kóboroltam a fórumra.Sok disztrót próbáltam 2éven át nekem a NOP431 jött be leginkább
IBM T21-es laposon.Régóta ólálkodok itt a fórumon ,rengeteget tanultam Tõletek.Külön köszönet SKAMI-nak
azért a rengeteg munkáért amit a KUTYUS gondozására fordít!A wifi nekem ezzel oldódott meg
wpa_gui-qt4-i486.pet Remélem tudtam vele valakinek segíteni.

Kóbor Kutya

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 22, 2010 2:13 pm 
profi
profi

Újra kezdem. (Elszállt egy bejegyzésem).
Jelenleg a legújabb NOP a quirkyNOP1.20 alól írok. Ebben a 2.6.33.2 kernel dolgozik.
Mint minden eddigi NOP, ez is Xfce. Install utáni beállítosokkal terminálban és mousepadban ismeri a magyar hosszú ékezeteket, kinn viszont az ú-Ú és az ű-Ű-ket még nem jó (azaz, másképpen szólva, gyakorlatilag hibátlan).
Firefox 3.6.6, semmi office, egy csomó nyilván valakinek fontos aprócska program, ezek a megszokottak.
WIFI felismerő képességeit egyelőre nem teszteltem. Gyors, szóval egy jó nagy próbát - akit éppen ez érdekel - megér.

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: vas. nov. 14, 2010 3:56 pm 
profi
profi

A NOP431 újabb átalakításáról
Szent meggyőződésem, hogy mégiscsak vannak olyan 1.0-ás felhasználók, akik igenis használni szeretnék a linuxokat – közöttük a mi kedvencünket, a Puppyt – számítógépükön.
Ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy az ő „kiszolgálásuk” nincs, vagy nem teljesen van megoldva, mert tulajdonképpen az igazi igényeiket sem ismerjük.
Ez az egész arra a korábbi, ki nem tárgyalt problémára is visszavezethető, hogy mit is tartalmazzon egy disztribúció? Így aztán legfeljebb találgatok, saját fejem alapján.
A NOP jelen verziója egy válasz szeretne lenni ezekre a fel sem tett, meg sem válaszolt és ki sem kutatott kérdésekre.
Az általam adott válaszok a következők.
- A számítógép legyen használható az adott puplettel, telepített üzemmódban (frugál vagy teljes)
- A beállítása a lehető legegyszerűbb legyen, s mellé a mindennapi folyamatok menedzselése lehetőleg magyar nyelven történhessen
- Ne tartalmazzon elrettentően sok (és az átlagfelhasználó által úgysem ismert) programot [csak úgy a zárójel zárójelében: ismeri és használja valaki a Windowsba belepakolt több száz(!) programot…?!]
- Az ismert programok lehetőleg a legstabilabbak legyenek, ne kelljen használatukhoz pilótavizsga
- A puplet legyen egyszerű, de szép – kapja el a felhasználó szemét, s hódítsa meg, majd tartsa magánál, ha már megismerkedett vele.
- Azzal a szokásos kérdéssel, hogy legyen jó öreg gépre is, most nem foglalkoztam. Erről egyébként azt tartom, hogy egyre inkább nem valós probléma. 64 MB-tal lehet youtube-videózni? Flash-tartalmakat megjeleníteni? Akkor miről is beszélünk!? De ami ennél fontosabb: ilyen felhasználásra van más puplet, meg kell azokat keresni.
Természetesen van most is sok-sok puplet a „piacon” de különböző okok miatt ezek mégsem felelnek meg teljesen a feltételeknek.
Pl. csak most a nekem kedvesebbek közül: a Browserlinuxba nehéz újabb csomagot telepíteni
A NOP413-nak a kernele már öregebb, így hardverfelismerő képessége, driver-ellátottsága nyilván lényegesen rosszabb, mint egy frissebb verzióval szerelt változatúé.
Én a Lucid mellé sorakoztatott érveket ugyan értem (sok-sok ilyen-olyan ubuntus meg debiános csomagot lehet rá telepíteni) de a gyakorlati életben a csomagok telepíthetőségét a használhatóságuk – nálam – megelőzi. Egyébként meg aki gurunak gondolja magát, az úgyis beleberhel valamit, és belehegeszti az aranyér-kiolvasó linuxos átfordított MAC-alkalmazást is – az átlagjúzert ez nem érdekli, neki az átlagos feladatra alkalmazható, kisméretű, kompakt Linux a jó, amit szinte azonnal munkába vehet.

Mindezek alapján a konkrét átalakító lépésekről.
Azzal kezdődik, hogy Gojko, Zsola korábban elkészült fordításait most is alkalmaztam.
Néhány megoldást magam szenvedtem ki, tehát nemcsak elképzelhető, de szinte biztos, hogy valahol hiba is maradhatott.
Csatolmány:
Magyarázat: Új elem a Dokumentumok között az online dokumentumszerkeszt, a Google Dokumentumok
01google.jpg
01google.jpg [ 54.93 KiB | Megtekintve 2263 alkalommal. ]

1. A puplet usr/share/applications mappájából – ez tartalmazza a Menüben megjelenő elemeket – Watcher segítségével és javaslatait is meghallgatva eltávolítottam jónéhány elemet. Magukat a programokat viszont nem, azok a megfelelő helyeken továbbra is hozzáférhetők. A menü kapott egy További alkalmazások pontot, amelyből az Egyéb alkalmazásokra kattintva megnyílik az eltávolítottak listája. Ezek működését – tekintettel arra, hogy ezeket soha nem is használtam – nem is ellenőriztem.)
Csatolmány:
Magyarázat: A Menüből kirakott elemeket innen lehet elérni
02tovabbi.jpg
02tovabbi.jpg [ 52.39 KiB | Megtekintve 2263 alkalommal. ]

2. Mindenféle monitorizálási okokból, meg azért is, mert ez afféle eye-candy, beleépítettem a Sulipuppyból a conky-t, egészen apró színváltoztatásokkal.
A conky indításához szükséges startup módosítást is megcsináltam.
3. A korábban használt Xine médialejátszó nem a legsikerültebb darab. Pótlására vagy az Mplayer vagy a VLC jöhet számításba. Most az Mplayer-rel próbálkoztam, de majdnem feladtam, mert igazából csomagot hetekig nem találtam. (Végül egy eldugott tükörszerver egyik senki által nem látogatott zugában leltem egy használható pet-csomagra, amelyet Sancurka online segítségnyújtását követően (úgy 30 percig tartott…) úgy-ahogy be tudtam konfigurálni. Bizonyos hibákat jelez, de nagyon sok fájlformátumot ismer és le is játszik. Ismert hibája, hogy a feliratfájlokból bizonyos betűket nem jól ad vissza (cseréltem és telepítettem egy csomó fontot, de nem segített) illetve bizonyos hibajelzéseket ad, ám ezek eredményétől függetlenül lejátszó-képessége jó (nálam kb. ugyanaz, mint a VLC, talán az Mplayer RAM-igénye valamivel kisebb).
4. Telepítettem a Browserlinuxból megismert módon a Microsdoft-fontokat (ezek free-k!)
Sajnos, az Mplayer felirat-megjelenítő képességén ez nem változtatott.
5. Frissítettem a Firefoxot. A 3.6.3 verzió ugyan nem öreg, de most a 3.6.12 ketyeg benne.
Az „irodai” programok közé a Mousepad helyett a Geany-t tettem. Ugyanakkor az Xfce-s felső menüsorból a Mousepad továbbra is elérhető, pl. jegyzetelési célra, míg a Geany inkább jól jöhet egy kicsit komolyabb műveletekre.
6. A Menüben az Irodai alkalmazásokban immáron van egy Google Dokumentumok is
7. Ugyancsak Menü , de Internet: ott a Meebo - a kapcsolat az új képesség, mindezek alapja, hogy a Firefoxba telepítettem a Prism-et.

Belepróbáltam az OpenOffice magyar nyelvű verzióját, amelyet innen lehet elérni:
ftp://skami.homelinux.org/puppylinux/of ... 483_hu.pet
Ez önmagában 153 MB, ugyan Java nincs benne, de remekül működik, nem rendszeridegen, de nem akartam vele a puplet méretét növelni.
Az Ablak/Desktop háttérképének olyasfélét találtam, amely a ma divatos, minimalista dizájnnak is megfelel, a képernyőt sem égeti, meg talán szép is. A Firecat nevet viselő háttérképre Watcher hívta fel a figyelmemet.

Mindezen átalakítások után szerintem olyan puplethez juthatunk, amely mindennapi használatra egy nem túl öreg számítógép számára igen alkalmasnak tűnik. Hardverfelismerő képessége jó, tudja a wifit. RAM felhasználása viszont nagyobb, mint egy egyszerűbb, vagy hagyományos pupleté.
Feltelepítés után két alkalmazás beindítandó: Beállítások - Helyi beállítások, illetve ugyanitt a Személyes beállítások. Ez nem automatikus, de így is hasznos.
Letölthető innen:
ftp://puppylinux.hu/puppylinux/ISO/NOP4 ... V0.2Hu.iso
Mérete megnőtt – most inkább 150 MB.

Na, várom a véleményeket!

Csatolmányok:
Magyarázat: A Meebo rengeteg csevegőprogramhoz nyújt kapcsolódást
03meebo.jpg
03meebo.jpg [ 53.77 KiB | Megtekintve 2263 alkalommal. ]

Kindle Fire
Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: vas. nov. 14, 2010 7:06 pm 
Newbie
Newbie

Tisztelt Kros54!

Gratulálok a remekműhöz ,asztali gépen live cd-ről próbálgattam azt hiszem erre vártam ez az ami kell nekem.De mivelhogy nekem 1 IBM T21-esre kellene az a gondom hogy azon nem tudom elindítani .Memória mérete 192mb ,800-as cpu-val ha tudsz valami megoldást kérlek ne tartsd titokban.

TIsztelettel: Kóbor Kutya

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: vas. nov. 14, 2010 8:05 pm 
profi
profi

Köszi a dicséretet... Szerintem menni fog rajta. Kami - ha jól emlékszem, több, mint egy évig - kb. hasonló laptopot emlegetett itt. Próbáld ki - ha meg nem elég a RAM neki, úgyis csinál magának swapot. A másik, a korábbi NOP413-nál egy kb. 20 MB-tal kér többet, azért az nem vészes.

Kindle Fire

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 119 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra