A NOP431 újabb átalakításárólSzent meggyőződésem, hogy mégiscsak vannak olyan 1.0-ás felhasználók, akik igenis használni szeretnék a linuxokat – közöttük a mi kedvencünket, a Puppyt – számítógépükön.
Ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy az ő „kiszolgálásuk” nincs, vagy nem teljesen van megoldva, mert tulajdonképpen az igazi igényeiket sem ismerjük.
Ez az egész arra a korábbi, ki nem tárgyalt problémára is visszavezethető, hogy mit is tartalmazzon egy disztribúció? Így aztán legfeljebb találgatok, saját fejem alapján.
A NOP jelen verziója egy válasz szeretne lenni ezekre a fel sem tett, meg sem válaszolt és ki sem kutatott kérdésekre.
Az általam adott válaszok a következők.
- A számítógép legyen használható az adott puplettel, telepített üzemmódban (frugál vagy teljes)
- A beállítása a lehető legegyszerűbb legyen, s mellé a mindennapi folyamatok menedzselése lehetőleg magyar nyelven történhessen
- Ne tartalmazzon elrettentően sok (és az átlagfelhasználó által úgysem ismert) programot [csak úgy a zárójel zárójelében: ismeri és használja valaki a Windowsba belepakolt több száz(!) programot…?!]
- Az ismert programok lehetőleg a legstabilabbak legyenek, ne kelljen használatukhoz pilótavizsga
- A puplet legyen egyszerű, de szép – kapja el a felhasználó szemét, s hódítsa meg, majd tartsa magánál, ha már megismerkedett vele.
- Azzal a szokásos kérdéssel, hogy legyen jó öreg gépre is, most nem foglalkoztam. Erről egyébként azt tartom, hogy egyre inkább nem valós probléma. 64 MB-tal lehet youtube-videózni? Flash-tartalmakat megjeleníteni? Akkor miről is beszélünk!? De ami ennél fontosabb: ilyen felhasználásra van más puplet, meg kell azokat keresni.
Természetesen van most is sok-sok puplet a „piacon” de különböző okok miatt ezek mégsem felelnek meg teljesen a feltételeknek.
Pl. csak most a nekem kedvesebbek közül: a Browserlinuxba nehéz újabb csomagot telepíteni
A NOP413-nak a kernele már öregebb, így hardverfelismerő képessége, driver-ellátottsága nyilván lényegesen rosszabb, mint egy frissebb verzióval szerelt változatúé.
Én a Lucid mellé sorakoztatott érveket ugyan értem (sok-sok ilyen-olyan ubuntus meg debiános csomagot lehet rá telepíteni) de a gyakorlati életben a csomagok telepíthetőségét a használhatóságuk – nálam – megelőzi. Egyébként meg aki gurunak gondolja magát, az úgyis beleberhel valamit, és belehegeszti az aranyér-kiolvasó linuxos átfordított MAC-alkalmazást is – az átlagjúzert ez nem érdekli, neki az átlagos feladatra alkalmazható, kisméretű, kompakt Linux a jó, amit szinte azonnal munkába vehet.
Mindezek alapján a konkrét átalakító lépésekről.
Azzal kezdődik, hogy Gojko, Zsola korábban elkészült fordításait most is alkalmaztam.
Néhány megoldást magam szenvedtem ki, tehát nemcsak elképzelhető, de szinte biztos, hogy valahol hiba is maradhatott.
Csatolmány:
Magyarázat: Új elem a Dokumentumok között az online dokumentumszerkeszt, a Google Dokumentumok
01google.jpg [ 54.93 KiB | Megtekintve 2263 alkalommal. ]
1. A puplet usr/share/applications mappájából – ez tartalmazza a Menüben megjelenő elemeket – Watcher segítségével és javaslatait is meghallgatva eltávolítottam jónéhány elemet. Magukat a programokat viszont nem, azok a megfelelő helyeken továbbra is hozzáférhetők. A menü kapott egy További alkalmazások pontot, amelyből az Egyéb alkalmazásokra kattintva megnyílik az eltávolítottak listája. Ezek működését – tekintettel arra, hogy ezeket soha nem is használtam – nem is ellenőriztem.)
Csatolmány:
Magyarázat: A Menüből kirakott elemeket innen lehet elérni
02tovabbi.jpg [ 52.39 KiB | Megtekintve 2263 alkalommal. ]
2. Mindenféle monitorizálási okokból, meg azért is, mert ez afféle eye-candy, beleépítettem a Sulipuppyból a conky-t, egészen apró színváltoztatásokkal.
A conky indításához szükséges startup módosítást is megcsináltam.
3. A korábban használt Xine médialejátszó nem a legsikerültebb darab. Pótlására vagy az Mplayer vagy a VLC jöhet számításba. Most az Mplayer-rel próbálkoztam, de majdnem feladtam, mert igazából csomagot hetekig nem találtam. (Végül egy eldugott tükörszerver egyik senki által nem látogatott zugában leltem egy használható pet-csomagra, amelyet Sancurka online segítségnyújtását követően (úgy 30 percig tartott…) úgy-ahogy be tudtam konfigurálni. Bizonyos hibákat jelez, de nagyon sok fájlformátumot ismer és le is játszik. Ismert hibája, hogy a feliratfájlokból bizonyos betűket nem jól ad vissza (cseréltem és telepítettem egy csomó fontot, de nem segített) illetve bizonyos hibajelzéseket ad, ám ezek eredményétől függetlenül lejátszó-képessége jó (nálam kb. ugyanaz, mint a VLC, talán az Mplayer RAM-igénye valamivel kisebb).
4. Telepítettem a Browserlinuxból megismert módon a Microsdoft-fontokat (ezek free-k!)
Sajnos, az Mplayer felirat-megjelenítő képességén ez nem változtatott.
5. Frissítettem a Firefoxot. A 3.6.3 verzió ugyan nem öreg, de most a 3.6.12 ketyeg benne.
Az „irodai” programok közé a Mousepad helyett a Geany-t tettem. Ugyanakkor az Xfce-s felső menüsorból a Mousepad továbbra is elérhető, pl. jegyzetelési célra, míg a Geany inkább jól jöhet egy kicsit komolyabb műveletekre.
6. A Menüben az Irodai alkalmazásokban immáron van egy Google Dokumentumok is
7. Ugyancsak Menü , de Internet: ott a Meebo - a kapcsolat az új képesség, mindezek alapja, hogy a Firefoxba telepítettem a Prism-et.
Belepróbáltam az OpenOffice magyar nyelvű verzióját, amelyet innen lehet elérni:
ftp://skami.homelinux.org/puppylinux/of ... 483_hu.petEz önmagában 153 MB, ugyan Java nincs benne, de remekül működik, nem rendszeridegen, de nem akartam vele a puplet méretét növelni.
Az Ablak/Desktop háttérképének olyasfélét találtam, amely a ma divatos, minimalista dizájnnak is megfelel, a képernyőt sem égeti, meg talán szép is. A Firecat nevet viselő háttérképre Watcher hívta fel a figyelmemet.
Mindezen átalakítások után szerintem olyan puplethez juthatunk, amely mindennapi használatra egy nem túl öreg számítógép számára igen alkalmasnak tűnik. Hardverfelismerő képessége jó, tudja a wifit. RAM felhasználása viszont nagyobb, mint egy egyszerűbb, vagy hagyományos pupleté.
Feltelepítés után két alkalmazás beindítandó: Beállítások - Helyi beállítások, illetve ugyanitt a Személyes beállítások. Ez nem automatikus, de így is hasznos.
Letölthető innen:
ftp://puppylinux.hu/puppylinux/ISO/NOP4 ... V0.2Hu.isoMérete megnőtt – most inkább 150 MB.
Na, várom a véleményeket!