puppylinux.hu/forum

A Puppy linux honosító csoportjának fóruma
Pontos idő: vas. máj. 19, 2013 7:02 pm

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 45 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: GoboPuppy
HozzászólásElküldve: hétf. júl. 18, 2011 7:34 pm 
profi
profi

Zoli

A lustaság igen nagy úr...,én mikor először idekeveredtem ,rengeteg segítséget kaptam ,
és ezen felbátorodva , hirtelenjében végigpróbálgattam 10-12 féle puppyt, nyúztam,csavartam , gyilkoltam őket ,meg a család idegeit, az újabbnál újabb oprendszerekkel.
Mostanra megtaláltam azt a néhányat ami számomra megfelelő , éas ezeket használom. Ha akad valami újdonság , ami felkelti az érdeklődésem valamiért , mint pl.a Macpup az E17 miatt ,azt azért még kipróbálom ,HA nemjár nagyobb felfordulással....,de csak néhány változtatás miatt nemnagyon szoktam iso-töltögetni, pendrájvot formázgatni...,ha meg ráadásul még nemis elég egy isot lehúzni, hanem még variálni is kell vele.

Mindettől függetlenül ,ha sikerül egyetlen isoba összeraknod a dolgot , szivesen feldobom és tesztelgetem kicsit.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. júl. 18, 2011 7:37 pm 
profi
profi

Igen ez tőlem nagyon rút előítélet , aminek van is alapja sajnos . Mert az egyik témánál pl 3x írtuk le hogy mit kellene tenned . És közölnöm kell veled hogy nem csak szerintem vagy fura ember ! És most nem veszekedni akarok . Tudom nehéz-szinte lehetetlen megváltoztatni 1 ember stílusát (nem is akarunk mi megváltoztatni téged ), de a te stílusod elég fura . Most ezt a fura dolgot nem tudom pontosan leírni neked hogy mire gondolok , csak néha olyan hangvétellell neki esel embereknek hogy az érdekes gondolatokat vet fel az adott emberben (és most nem magamról írtam ) . Gondolok itt a segítség nyujtásra ... több embertől olvastam hogy nem fog neked többet írni/segíteni . De nyilván ez nem fog megvalósulni különben oda van a jóhírünk (ez a kép mutatás, de ezzel sem a többieket akarom bántani ) . Csak tudd hogy mi a szitu . :wink: Ettől függetlenül segítünk amiben tudunk ...

Remélem nem vagy ideges, mert leírtam a tényeket .

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd júl. 19, 2011 8:21 am 
profi
profi

Tudtommal ezen a fórumon még senki nem írt nekem olyasmit, hogy nem fog többé nekem segíteni. A HUP-on valóban akadt aki írt ilyesmit, de most idézzem ide az egész HUP fórumot azért, hogy bizonygassam, hogy ártatlan vagyok?! Igen, néha egyesek engem furának tartanak, s kiakasztja őket, hogy olyan dolgok után érdeklődöm, ami őket nem érdekli, illetve bizonyos dolgokat úgy akarok megoldani, ahogyan az nekik nincs ínyükre. Gondolok itt pld arra, hogy már eleve előítélettel közeledtek sokan felém, pusztán amiatt, mert épp egy extrakülönleges disztrót, a GoboLinuxot használtam/választottam. Amikor erről könyvet is írtam, az végképp kiakasztott egyeseket. (Ugye, megjelenik az irigység is. Már nemcsak furamuki vagyok a szemükben, de olyan furamuki, aki le is tett valamit az asztalra, ergo irigykedni lehet rá. Nosza, tapossuk el ezt a rút memetikai férget!) Aztán, ki mertem jelenteni, hogy kedvelem a SithWM-et, ezt a teljesen minimalista ablakkezelőt, amit rajtam kívül senki nem használ a HUP-on, emiatt is többen megharagudtak rám, s gúnyolódni kezdtek velem. Mégtöbbször volt olyan, hogy én valami problémára parancssoros megoldást kerestem, mert a parancssort kedvelem, ehelyett ajánlgattak nekem mindenféle csilivili grafikus programokat amik megoldják azt a feladatot, s nem értették meg, hogy azok nekem nem kellenek, de különben is, egy részüket fel sem tudtam (volna) telepíteni a GoboLinux alá. Emiatt is kitört párszor a népharag. Olyan is volt, hogy megoldás ajánlása helyett csak olyasmit javallottak nagy tudálékosan, hogy használjak "normális" disztrót, ne a Gobót, s ajánlották pld az Ubuntut. Vagy épp a Windows XP-t... Na ha nekik ez a segítség akkor köszi de nem is kérek belőle... Amikor megírtam a könyvemet a VIM-ről, azért is megkaptam a magamét, de nem ám dicséretet, holott szerintem azzal (is) nagy hasznára voltam a linuxos közösségnek. De hát mindig azt szapulják, aki csinál valamit... S nemcsak velem bánnak ott így, pár napja kért segítséget ott egy srác, hogy miként tudna a CapsLock billentyűből Ctrl-t csinálni, erre azt tanácsolták neki, hogy kösse át a nyáklapon... Na akitől csak ilyen gúny telik ki, attól én nem is óhajtok semmiféle segítséget!

Különben elárulom nektek, amikor ott megemlítettem, hogy mostanában a Puppyval foglalkozom, amiatt is kitört ott a gúnyolódásáradat, mert nem sokba becsülik ám a kedvenc rendszereteket... Szóval semmi esetre sem előnyös abból kiindulnotok, hogy ami a HUP-on történik, az a normális és követendő, azt kell majmolni...

Szóval, maradjunk ennél a fórumnál ha kérhetem, s ne citáljuk ide egy másik fórum vitáit. Ha bajotok van velem, azt tessék alátámasztani az e fórumból vett idézetekkel. Márpedig én úgy tudom, idáig itt senkit nem sértettem meg. Szóval, nem értem, itteni szereplésem miatt miért lennék én olyan "fura". Ellenkezőleg, szerintem remekül haladok a Puppy megismerésében, hiszen van már saját remasterem is, amibe ráadásul a GoboLinuxos tapasztalataim java részét is sikerült átültetni/átmenteni! Ez semmi esetre sem arra kell utaljon, hogy lusta vagyok tanulni, meg nem olvasom a tudnivalókat. Maximum más a "megismerési görbém" mint a nagy átlagnak.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd júl. 19, 2011 9:40 am 
profi
profi

Kedves Zoltán!

Nem vagy Te furamuki! Na jó egy kicsit. :) De szerintem itt mindenki az egy kicsit. Mint írod A HUP-on is komoly elmebaj jeleiként kezelik, ha valaki nem a nagy kedvenc distrok közül valamelyikkel foglalkozik. Én is kaptam már hideget meleget máshol, hogy mit akarok én azzal a kis játékszerrel. Nem látják be azt, hogy nem kell egy kiadásnak 3-4GB méretűnek lennie ahhoz, hogy meg tudjon vele oldani valamit az ember. Én kb két és fél éve nyüstölöm a Puppyt. Nekem eddig olyan nagy hiányérzetem nem volt, lényegében mindent meg tudtam oldani eddig. Két dolgot nem, van két őskövület scanner-em és egy web kamerám amit nem sikerül életre lehetni eddig.
Azt leszögezném viszont, hogy akikkel Te itt a legtöbbet beszélgetsz mindannyian tettünk le az asztalra valamit, jó nem írtunk mind könyvet, Kros kolléga viszont igen, sőt szakdolgozatot írt "belőlünk", megjelentünk a PcWord magazinban egy jó nagy cikkel, hála megint csak Kros kollégának, van egy remek fórumunk és saját tárhelyünk nagyon szép program gyűjteménnyel köszönet érte Kami és Vödör kollégáknak, szép is a weboldalunk hála Watcher kollégáknak, van egy csomó jópofa scriptünk, bigyónk és sok hasznos tapasztalatunk Patikulusznak hála, Kzprog addig "nyüstölt" minket és persze leginkább saját magát, amíg rittyentett egy szép TurboPuppy-t, Gojko "ex"kolléga sokat tette a magyarításokhoz. Kami készített olyan Puppletteket, amik igen nagy sikert arattak külföldön is, több youtube-os felvétellel találkoztunk illetve elismerő hozzászólásokkal. Kors koléga továbbá hozzájárult az utf-8 probléma megoldásához.
És még sorolhatnám, biztosan ki felejtettem sok mindent és sok mindenkit, elnézést kérek érte ha valakit megbántanék. Szóval nekünk szép nagy asztalunk van már telepakolva. Persze ez annak aki nem foglalkozik a Puppy-val fabatkát sem ér.
De, hogy a Blöff című filmből idézzek "Ne kezdjük itt egymás ...szát szopogatni!"

Mindennek köszönhetően összegyűlt annyi tudás anyag és tapasztalat, hogy egy újonc, mint mondjuk Te is -ha meg nem sértelek- képes két három hét leforgása alatt olyan dolgokra, hogy saját pupplet készítésébe tud kezdeni. Ráadásul nem is akármilyenbe. Ehhez mindenképp gratulálok neked!!!.

Amit mindenképp el kell ismernem és ezzel biztos vagyok benne, hogy többen egyetértenek, hogy nagyon jót tettél a fórumnak, mert ekkora forgalom már rég volt nálunk. Sőt kimondottan unalmas volt már az elmúlt pár hónap. Jól felkavartad az állóvizet! :) És hoztál bizony olyan dolgokat közben amik nagyon jól jöhetnek mindannyiunknak.

Ami többeket bosszantott, köztük engem is, mindeközben, hogy összevissza csapongtál, egyszerre nagyon sok mindent akartál szerintem. Sokszor mi sem tudtuk követni a kérdés dömpinget, sokszor viszont már meg is adtuk a választ a kérdésedre, de vagy nem vetted észre, vagy nem értetted amit írtunk, vagy csak átsiklottál felette, vagy csak épp mással voltál elfoglalva, de közben többünknek alaposan bele tudtál mászni a lelkivilágába. Például, biztos emlékszel, hányszor leírtam neked, hogy hogyan használd a nyelvi csomagokat, ezek után mit kaptam vissza, némi fikázást, majd mikor végre kipróbáltad, azt se mondtad fapapucs. Majd jött a start menü problémád, azt is megválaszolom, megint nem érted, egy két hozzászólás eltelik, működik. És hasonló másokkal is előfordult. Azokról nem nyilatkozom, mert nem az én ingem.

A fő misszió az volt a kezdetekkor, hogy hátrányos helyzetű iskoláknak tudjunk adni használható OS-t az elavult, régi hardver parkjukra, ezért is készültek, készülnek a SuliPuppy, Barczi Puppy, a BrowserLinux, és Kzprog féle TurboPuppy kiadások.

Én személy szerint nagyon örülök, hogy megtaláltál minket, illetve a Puppy-t, biztos vagyok benne, hogy nagyon hasznos fórumtárs vagy és leszel, és sok sok érdekes dolgot kapunk majd Tőled, illetve Te is tőlünk.

Majd csak összeszokunk!!! :) :) :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd júl. 19, 2011 11:42 am 
profi
profi

Kedves Zsola, tudtommal soha, sehol, semmilyen formában nem említettem/állítottam/írtam/közöltem/sugalltam olyasmit, hogy ti nem tettetek le semmit az "asztalra". Bolond is lennék ha ilyesmit tennék, hiszen egészen nyilvánvaló, hogy pld ezt a fórumot/weboldalt sem én hoztam össze, arról nem is beszélve, hogy ti már több pupletet is összehoztatok. Ezek olyan tények, amiket még egy nagyon rosszindulatú személy se tagadhat le, én meg nem is vagyok rosszindulatú. (Mert miért is lennék az!) Ha te mégis úgy érzed, valaha bármilyen formában is kétségbevontam az érdemeiteket, akkor kérlek idézd a szerinted sértő hozzászólásomat!

Valójában nemcsak hogy nem vontam kétségbe az érdemeiteket nyíltan, de még olyan áttételes formában sem, hogy túlságosan igyekeztem volna előtérbe tolni az én érdemeimet. Mert bár elismerem, hogy pld a GoboLinuxos könyvemre büszke vagyok, de nem hinném hogy sokszor emlegettem volna e fórumon, egyrészt mert nem ide való hiszen ez egy másik disztró, másrészt sajnos az eltelt évek alatt a tartalmának jelentős része el is avult már. Az viszont egészen más kérdés, hogy miután rájöttem, hogyan lehet gobós csomagokat telepíteni a puppyba, azt leírtam - ennek nagyonis köze van a puppyhoz, ezt talán senki nem veheti rossz néven tőlem!

Annyit elismerek a vádakból, hogy az elején egyszerre nagyon sok mindent akartam, s ez óhatatlanul a minőség rovására ment. Nyilván aki sok minden felől tájékozódik egyszerre, az nem mélyed el egyvalamiben alaposan. Ez azonban annak tudható be nálam, hogy már eddig nagyon sok disztrót kipróbáltam, s rá akartam jönni mindenekelőtt, megéri-e egyáltalán a puppy az időt amit rá kell fordítsak a(z alapos) megismerésére. Tehát először egy gyors áttekintést akartam róla, mire képes, mit lehet vele csinálni, főleg mert legfőbb előnyének mindig azt emlegettétek hogy KICSI, s bár ezt én is előnynek tartom, de korántsem ez a legfontosabb szempont nálam egy disztró kiválasztásakor/megszeretésekor. Sokkal fontosabb nekem, hogy tetszőlegesen "személyre szabhassam". (=remaster). Ráadásul rögtön az elején kissé elriasztott az a tény, hogy a puppyban a kedves Felhasználó állandóan root. Ezt máig egy nagy hiányosságának tartom. Emiatt kezdtem el foglalkozni egy általatok "nem egészen felkarolt" puplettel, a multiuseressel. Ez szükségszerűen azzal járt, hogy a más pupleteknél beváló tanácsaitok nem, vagy csak részlegesen voltak alkalmazhatóak az én esetemben. Ebből adódott az a kudarc is, ami az egyik magyarítási próbálkozásnál történt. És itt KIFEJEZETTEN TILTAKOZOM azellen, hogy én erre holmi (némi) "fikázást" adtam volna vissza neked, olvasd csak el újra az ott írtakat, nincs abban SEMMIFÉLE fikázás, egyszerűen leírtam a kudarc tényét, s a hibajelenségeket részletesen, hogy ezzel visszajelzést adhassak neked. Lehet tán, hogy többet írtam erről mint feltétlenül szükséges lett volna, de ez megbocsátható tőlem mint "béta-tesztertől", mert addig még soha életemben nem foglalkoztam pupletek magyarításával, nem tudhattam hát, mi a fontos hibajelenség s mi az ami nem az. De egyáltalán nem hibáztattalak a kudarcért, lefogadom, ilyen mondatot nem tudsz mutatni nekem abban a postomban! Sőt, amennyire emlékszem, inkább kifejezetten kiemeltem, hogy azért a rendszer jelentős részben mégis magyar lett, tehát amit csináltál az jelentős részben jó a multiuseres pupletre is, csak még alakítani kell rajta! Hol van ebben fikázás?!

Kifejezetten megbántva érzem most magamat, amiért ezt fikázásnak tartod. Hogyan adhat az ember visszajelzést hibajelenségekről, ha még egy ennyire ártatlan közlendő esetén is rettegnem kell attól, hogy személyes sértésnek érzed?! Biztosíthatlak róla, te vagy talán a legutolsó ember a világon, akibe szándékosan bele akarnék kötni!

Olyan is előfordulhatott, hogy leírtatok valamit, de nem értettem meg (teljesen), ezért nem próbáltam ki (akkor még), vagy rosszul csináltam valamit s emiatt az (nálam) nem működött. Van ilyesmi. User error a neve, kezdőkkel gyakran előfordul. Emiatt nem kell leharapni a fejemet. Pláne mert ne felejtsétek el, én a GoboLinux alól jöttem "ide", s ott TELJESEN MÁS a fájlrendszer-hierarchia, teljesen mások az indítószkriptek és a bootolási folyamat, plusz más az ablakkezelő is. Nekem itt tehát minden vadonatúj volt, sokkal inkább, mint az mondjuk egy - tegyük fel - Ubunturól áttérőnek lenne. Merem állítani ahhoz képest legalább háromszor annyit kellett tanulnom. Eleve pld én ahhoz szoktam hozzá, hogy a programokat FORRÁSBÓL telepítem (fordítom), itt meg semmi ilyesmi nincs. Ezzel nem a puppyt akarom szapulni, NEM állítom azt hogy ez valami extranehézségű rendszer lenne, csak azt, hogy én (nem a puppy miatt hanem gobolinuxos előéletem okán) speciális nehézségekkel (is) meg kellett küzdjek.

Mindenesetre, leszögezem, hogy senkit nem akartam megbántani e fórumon, amióta itt vagyok.

Valójában csak egyetlen hibámról van tudomásom: elképzelhető, hogy számotokra kissé bőbeszédűnek tűnök. Nos, ezen a legjobb akarattal sem tudok változtatni, ez nálam "szakmai ártalom", merthogy regényíró volnék. (Ha valamelyikőtök szereti a sci-fit csak szóljon, tudok neki ajánlani néhányat az online ingyen elérhető műveim közül).

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd júl. 19, 2011 12:06 pm 
profi
profi

Én csak az alapján alkottam véleményt , amit itt láttam . A HUP-hoz nekem közöm nincs ... Lényeg annyi hogyha felteszel 1 kérdést ami érdekel , mert ugyebár azért tetted fel ... akkor megvárod a választ elolvasod/értelmezed majd alkalmazásba veszed,ha nem működik akkor írod a hiba üzeneteket ... Csak az ilyesfajta 3x-os válaszadások eléggé fárasztóak , ilyenkor kvázi a türelmünkkel játszol ... egyébként tényleg sokmindent elértél a puppyban , tényleg más a fejlesztési görbéd . Az meg hogy milyen ablakkezelőt szeretnél használni nekünk mind1 , nem fogunk szidni érte , csak lehet hogy nem fogunk tudni segíteni benne . Végül is azt csinálsz amit akarsz és úgy ahogy akarod , de ezért nem a mi fejünket kell leharapni ,ha nem működik valami rendesen . Tudom ilyenre még nem volt példa , de (szerintem) biztos lesz . :) A tapasztalatokat amiket szerzel a puppyval kapcsolatban szívesen elolvassuk , mert szükségünk lehet rá .

És valóban nem olvastad senkitől azt hogy nem fognak segíteni, ugyan is ezt az irc cseten beszéltük , mert van olyanunk is .

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd júl. 19, 2011 12:36 pm 
profi
profi

No jó! Szerintem zárjuk le ezt, főleg a GoboPuppy Topic alatt.
Maradjunk annyiban, hogy csináld, csináld, mi pedig örülünk, és ha tudunk segítünk.

Zsola

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd júl. 19, 2011 12:45 pm 
profi
profi

Jó, akkor most irányítsuk át a topicot OFF-ból
ON-ná, jó?
Kicsit elegem kezd lenni a szájkaratéból!
Baromira nem szeretnék senkit sem moderálni.
Mi megpróbáljuk Zoli-t ilyennek elfogadni, Zoli
te meg próbálj meg minket ilyennek elfogadni!
Remélem, többet nem kell felemelnem a hangom.:))

"Légy online, de programozz, különben beprogramoznak"
Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd júl. 19, 2011 12:46 pm 
profi
profi

Egyébiránt hogy haladsz vele?

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. júl. 20, 2011 1:34 pm 
profi
profi

Nos, lényegében mondhatnám hogy már csak idő, tárhely és upload speed kérdése az egész... Ugyanis megcsináltam egy ISO fájlt belőle, csak aztán rájöttem hogy (merőben saját tévedés okából kifolyólagosan) benne felejtettem az OpenOffice-ot, s ettől túl nagy lett, több mint 600 mega! Mondjuk, ez még mindig belefér a "szokásos" disztrók 1 CD-nyi méretébe... De amúgy OOo nélkül kb 360 megabájt. Ez nem éppen kis méret a puppyk szokásos méreteihez képest, de nem is volt célom a mindenáron való kicsinységre törekvés, mert akkor az lesz a vége hogy tele lesz tömve a puplet olyasféle vacakokkal mint pld az AbiWord, ami kicsi ugyan, de komolyabb munkához teljesen használhatatlan. A mostaniban, e 360 mega méretben azonban gyakorlatilag minden benne van amit én rendszeresen használni szoktam, kivéve az irodai programcsomagot. Azt azért nem teszem bele, mert akinek nem kell az feleslegesen töltene le csak emiatt plusz kb 300 megát, aztán meg akinek kell az könnyen telepítheti utólag is a neki tetszőt, ráadásul ő úgy is valszeg LibreOffice-ot fog telepíteni, én azonban olyan okokból melyek itt nagyon offtopikba nyúlnának, amúgyis az OpenOffice egy régebbi verzióját használom. Ezt tehát kihagytam. (Illetve nem hagytam ki, tévedésből benne maradt... de majd készítek új verziót ha lesz egy kis időm).

A mostani "tervezetben" ezek vannak benne:
- saját billentyűzetkjiosztás, ahol a CapsLock már egy új módosítóbillentyű. CapsLock+A=terminálemulátor indítása
CapsLock+F=Firefox
CapsLock+W= swriter (ha valaki telepített OOo-t vagy LO-t)
CapsLock+M=Conky indítása
Shift+CapsLock+M= Conky "lelövése"
CapsLock+KurzorBalra= "Master" hangerőcsatorna erejének csökkentése
CapsLock+KurzorJobbra= "Master" hangerőcsatorna erejének növelése
CapsLock+KurzorLe= "PCM" hangerőcsatorna erejének csökkentése
CapsLock+KurzorFel= "PCM" hangerőcsatorna erejének növelése
CapsLock+Tab=A Moc-cal játszott zene megállítása/újraindítása
CapsLock+0=Ugrás az előző zenére
CapsLock+1=Ugrás a következő zenére
Shift+PrintScreen= képernyőkép készítése png formában
s van még néhány kevésbé fontos más gyorsbillentyű is, de persze akárhány újat is lehet készíteni, mert benne van az ISO-ban az Xbindkeys progi ehhez.
Ablakot maximalizálni nemcsak az AltF10-el lehet de az AltX-el is, amihez nem kell két kéz. Az X felület felállásakor a NumLock automatikusan bekapcsolt (on) állapotba kerül.

Fontosabb telepített programok:
Azureus (torrentkliens)
E (konzolos számológép)
FFmpeg
GTKMM
Imlib2
Libmpcdec
MC (konzolos fájlkezelő)
Ncurses
Python
TiMidity++ (midi fájl lejátszó)
Cairomm
Eaglemode (grafikuss fájlkezelő+képnézegető+sakkprogram egyben)
FreePats
Glibmm
Guile
Inkscape (vektoros képszerkesztő progi)
LibSamplerate
Moc (konzolos zenelejátszó Szerintem a legjobb a világon!)
NcursesW
Scripts (szkriptek a gobolinuxos módszerrel való csomagtelepítéshez és eltávolításhoz)
Vim (text editor)
FAAC
GConf
GMP
Heme (hexa editor)
JACK
LibSidplay
MPFR
NumlockX
Speex
Wcalc (konzolos kalkulátor progi)
Conky (rendszermonitor)
FAAD2
GibLib
Gnome-VFS
Htop (konzolos rendszermonitor)
JRE (Java runtime environment)
LibTimidity
MPlayer (filmnéző. Benne van a mencoder is)
Szkriptjeim (néhány szkript hang- és videoállományok egymásba konvertálásához)
XaoS (fraktálnézegető)
DB
Feh (parancssoros képnézegető)
Gimp (képszerkesztő)
GPM
ImageMagick
LibIDN
LinuxDCPP (fájlcserélőprogram)
MPlayer-Codecs-All (minden létező kodek az Mplayerhez)
ORBit2
TagLib
XBindkeys (a forróbillentyűinkhez)

A fenti programokat MIND GoboLinuxos csomagokból tettem fel, tehát nem a petgetet használva. Ez is bizonyítja, hogy a módszerem amit leírtam a gobolinuxos csomagok puppyba telepítéséről, az JÓ és MŰKÖDIK!

Tettem be természetesen új háttérképet is, hogy már megjelenésében is különbözzék a warytól. Mindazonáltal ez tökéletesen "wary", mert az eredeti waryból csak az AbiWordot gyilkoltam ki, meg a "fun" kategória alatti játékokat. Úgyhogy ha valaki (de az nem én leszek!) készítene a waryhoz egy magyarítást, az minden valószínűség szerint alkalmas lenne a GoboPuppyhoz is.

Benne van a legújabb magyar nyelvű Firefox is, ez kivételesen nem Gobo-csomagból.

Most már csak kell nekem egy hosszabb szabadidő, hogy megcsináljak egy újabb ISO fájlt (ezúttal remélem nem felejtem benne az OOo-t), de ezután jön csak a neheze: HOGYAN töltsem fel a több mint 300 megát a 15kbps sebességemmel valahová, és HOVÁ? (egyelőre az a helyzet, hogy a héten biztos nem lesz rá időm, mert 3 műszakban dolgozom, s már egy ideje úgy is csak napi 3 órákat alszom.)

Valahogy persze biztos meg fogom oldani, csak előtte szerettem volna némi kis eszmecserét folytatni róla, mik lennének egy ilyesmivel szemben az igények, elképzelések... Hogy csak 1 kérdést mondjak amit szerettem volna megvitatni: tegyek-e bele szótárprogramot pld? Persze, nyilvánvaló előttem, hogy az egészet úgyis főleg a magam kedvére és igényeire fejlesztem/csinálom, és soha nem is képzeltem olyasmit, hogy ez majd irtó nagy tömegeket érdekelhet, s ez lesz a "fő" disztró ami miatt mindenki áttér a Windowsról, de még azt sem képzeltem, hogy akár speciálisan a PuppyLinux fejlesztési ütemét és irányát én határoznám meg a GoboPuppyval. De azért azt reméltem, hogy talán lesz rajtam kívül 1-2 személy, akit ez a puplet is érdekelhet, ez ugyanis jelentősen különbözik a többi pupletektől abban, hogy van benne 2 általam nagynak ítélt újdonság: a gobolinuxos csomagkezelési rendszer, s az új billentyűzetkiosztás (ami utóbbi főleg a megváltoztatott viselkedésű CapsLock billentyű miatt jelentős, mert így szinte korlátlan lehetősége van az usernak akárhány saját gyorsbillentyűt is generálni. S bele van véve néhány magyarok által fontos speciális karakter is:
AltGr+. = ...
AltGr+M= –
AltGr+- = —
AltGr+K=„
AltGr+L =”
).

Egyelőre azonban kifejezetten nulla érdeklődés mutatkozik iránta! Így is el fog készülni (hiszen MÁR el is készült csak nagyobb lett a tervezettnél az OOo bennmaradása miatt), de így természetesen lassabban, mintha látnám hogy komoly igények merülnek fel iránta.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. júl. 20, 2011 3:20 pm 
profi
profi

Nos, egy biztos.
Ha kész lesz, akkor biztosan kiprószálom teszt jelleggel, aztán majd kiderül:))
Viszont ha meg lesz, akkor - amennyiben hozzájárulsz - dobjuk fel a nemzetközi oldalra,
hadd lássa a világ a remekművedet.
Annak ellenére, hogy itthon kevesen ismernek minket, azt méltán mondhatjuk, hogy a közösség
nemzetközi szinten az eléggé elismert kategóriába tartózik:))

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. júl. 20, 2011 8:58 pm 
profi
profi

Gratulálok!
Nagyon jól hangzik amiket írsz! Részemről teljes az érdeklődés, csak az idő kevés nálam is. Nagyon szívesen kipróbálom majd, ha nem lesz ilyen "gigászi" méretű. Én old-timer gépeken nyomulok, oda ez biza nagy. De tényleg fel kell majd tenni a nemzetközi oldalra, biztos lesz rá érdeklődés.
Zsola

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 21, 2011 5:00 pm 
profi
profi

Nos, kész az ISO! Letölthető innen:

http://gobolinux.bplaced.net/gobopuppy/gobopuppy512.iso

A mérete 389378 K.

[root@Csiszilla:/mnt/sda4]$ md5sum gobopuppy512.iso
a5484cc57fdd85c5d9e2fb15f9f08d27 gobopuppy512.iso

A fentiekhez képest annyi változás van benne, hogy belekerült az Audacity zeneszerkesztő is.

És itt már nem puppypc-nek írja ki a számítógép nevét, hanem gobopuppy-nak. De ez természetesen megváltoztatható a /etc/hostname fájl átírásával.

Tudom hogy a méret aránylag nagy, de mint korábban írtam, ebben leginkább az engem érdeklő programok vannak benne, mert e puplet bevallottan elsősorban a "magam örömére" készült, én e progikat használom nap mint nap. S ahhoz képest ez a kevesebb mint 1 CD méret igenis kevés, hogy korábban e programok egy csomó másik, nem használttal együtt nekem csaknem telitöltöttek egy 20 gigás partíciót! (igaz, ott jelen volt az OOo is. Na de akkor is!)

A /Programs hierarchiában szerepel egy Glibc nevű mappa is, mely azonban ÜRES, a gobilinuxos InstallPackage script becsapására van csak ott, hogy elkerüljük a balesetet, hogy a fószer véletlenül telepíteni akarná vele a Glibc-t, s ez a rendszer összeomlásával járna - erről már hosszan értekeztem egy másik topikban.

Kíváncsian várom a tesztelések eredményeit! Természetesen semmi kifogásom ellene, hogy oda tegyétek fel, ahová csak óhajtjátok, sőt, megtiszteltetésnek érzem ha erre méltónak találjátok. Bár ez részemről csak az első kísérlet, ahol mintegy csupán próbálgattam a PuppyLinux remaster-lehetőségeit. A következő változatba biztos belekerül egy angol-magyar szótárprogi is, az a neve hogy Xqed. Illetve ha addig valaki magyarítaná a waryt, akkor annak alapján megmagyarítanám a gobopuppyt is.

Mindenesetre érdekes kísérletnek tartom, érdekelne-e többeket is a puppy úgy, hogy benne a telepített programok a gobolinuxos fájlrendszer-hierarchiában vannak elhelyezve!

Feltétlenül szóljatok, ha netán benne felejtettem volna valami egyéni, személyes beállítást (jelszó-állományokat, stb). Egyáltalán, a dolog ALAPOS tesztelést igényel, mielőtt feltöltenétek valahová, mert én, bevallom, mindössze egyetlenegyszer próbáltam meg a kis aranyost CD-ről telepíteni, frugalban. Úgy működött. Full telepítést ki se próbáltam vele pld.

Benne van néhány olyan rc állomány is a /root könyvtárban, ami most tkp felesleges, de mintegy "előkészület a jövőre". Értem ezalatt pld azt, hogy van benne .pentadactylrc fájl, hogy HA valaki a Firefoxhoz telepíti a pentadactyl addont (ami nálam MUSTHAVE cucc Firefox alá), akkor annak rögtön legyen ilyen állománya is, hasznos beállításokkal, mert különben neki magának kéne ezeket összevadásznia, pedig szegény esetleg azt sem tudja, hogy a pentadactylhoz lehet ilyen állományt kreálni.

Szóval várom a visszajelzéseket, előre is köszönöm őket! Ja, s ha feltöltitek valahová, kérem ide e topikba írjátok meg nekem az új elérési linke(ke)t!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. júl. 25, 2011 11:53 am 
profi
profi

Letölthető a GoboPuppy következő verziója! A link rá:

http://gobolinux.bplaced.net/gobopuppy/ ... 110725.iso

md5sum: 0635712bacd4ce012cbd77b1936f850b

Méret: 400274 K.
Főbb változások az előzőhöz képest:
- Ebben már nincs benne az eaglemode program, azonkívül hiányzik belőle a seamonkey is. Viszont beleraktam az Opera böngészőt, ez utóbbit főleg egy kedves felhasználóm kedvéért, aki emailben adott visszajelzést nekem, s ezt kérte. Továbbá, e puplet már MAGYAR nyelvű! (köszönet érte a warypuppy honosító csapatának).

A fájlnévben a végén az a sok szám a dátum. Úgy döntöttem, nem sorszámozgatok, hanem mindig a kiadás dátuma alapján azonosítom az egyes verziókat - ez egyértelmű.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 28, 2011 10:28 pm 
profi
profi

Nos, elkészítettem az új GoboPuppyt. Letölthető innen:

http://gobolinux.bplaced.net/gobopuppy/ ... 110728.iso
md5: 1d64f9dd5c11ec99cb9c6c7cfcc48600

Ebben már benne van a KolourPaint rajzolóprogram, és a K3B CD-író szoftver is. Ezek ugyan KDE-alapú programok, de emiatt nem raktam fel az ISO-ba a teljes KDE-t, csak a feltétlenül szükséges librarykat belőle. A K3B-nél meg kell említenem, hogy nem tudtam kipróbálni, jól működik-e, mert rossz a CD-íróm, úgyhogy mindenki a saját felelősségére használja! Elindulni mindenesetre elindul. Ezenkívül belekerült az ISO-ba a Life nevű játékprogram is. Belekerült az Nvu html-editor is, s megemlítem, hogy a flashplayert lecseréltem (frissítettem) a legújabb verzióra. Belekerültek a magyar man-oldalak is (már amire épp van fordítás).

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 45 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra