puppylinux.hu/forum

A Puppy linux honosító csoportjának fóruma
Pontos idő: vas. máj. 19, 2013 2:16 pm

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 69 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Turbopup 4.2
HozzászólásElküldve: szer. dec. 29, 2010 10:54 am 
profi
profi

A Turbopup42-alpha3 puppletről lenne szó.
Érdeklődnék azoktól, akik már kipróbálták, hogy hogy működik ez a pupplet.
Normális-e az, hogy kilépéskor nem kérdez semmit csak "Session not saved"-del kilép?
Unetbootinnal telepítettem Ubuntu alatt, hogy majd magyarítom.
(Úgy gondoltam, hogy ha valameddig eljutok, akkor kilépés után az ubuntuból pendrive-ra menten a félkész sfs fájlt.
Így ha valamit elrontok a következő próbálkozáskor, akkor csak visszaírom - szintén ubuntu alól - és mehet tovább.)
Rá lehet bírni valahogy, hogy mentse az sfs fájlt (vagy ha nem, akkor a memóriából hogy lehet menteni - mert azt vettem észre, hogy a futásközbeni változtatások nem a lemezen, hanem a memóriában tárolódnak!)?
Vagy próbálkozzak inkább frugal telepítéssel?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: Turbopup 4.2
HozzászólásElküldve: csüt. dec. 30, 2010 10:03 am 
profi
profi

Ezt többször felraktam, semmi hasonlót nem csinált - rendes Puppy ez, ugyanúgy működik, mint a többi - csak extrém kevés RAM kell neki.
Egyébiránt az unetbootin-nel való munka az frugál telepítés - vagyis, a Live CD anyagait felrakja a merevlemezre.
Igaz, hogy én XP mellé pakoltam e pupletet (is).

Kindle Fire
http://kindlefiremagyarul.blogspot.com/

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: csüt. dec. 30, 2010 8:29 pm 
profi
profi

Köszi az infót. Akkor hagyom. Fel van téve teljes telepítéssel, azt fogom magyarítani.
Már ki is próbáltam, egyszerűen megoldható a mentés is és a felülírás is.
Mondjuk elsőre sikerült melléfognom (a startmenüt magyarítottam), mert olyan fájlt sikerült átírnom (/root/.icewm/menu), amit a jwm újraindításkor visszaállított angolra (pontosan nem tudom mikor, mert hátteret, témát és ikonkészletet is cseréltem, amikor észrevettem, hogy újra angol a startmenü!)
Azt még nem tudom, hogy hogy lesz ebből telepíthető iso fájl, de majd ha odáig jutottam, akkor abba is beleásom magam.
Szerintem is jó kis pupplet, nekem nem sikerült kiakasztanom ezt (másnál jártam úgy a külcsíny alakításakor).

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: pén. dec. 31, 2010 3:35 pm 
profi
profi

Helló!

Kpzorg!
Írod, hogy magyarítod a Turbopup 4.2-őt.
Ugye ezeket megtaláltad?
ftp://puppylinux.hu/puppylinux/localization/hungarian
Itt találsz egy pár fájlt Puppy_hu-4.x.pet néven, ezek a 4.2-es puppy fordításai. A turbopup lényegében egy kibelezett 4.2-es, szóval ezek jók kellenek hogy legyenek hozzá is.
Érdemes előbb az alacsonyabb verziójú fájlokkal próbálkozni, mert a későbbiekben elég sok script is benne van. Szóval lehet, hogy bekavarnak.
Vagy azt érdemes csinálnod, hogy letöltöd a v0.52-est, átnevezed .pet ről .tar.gz re, így ki tudod csomagolni a tartalmát, és kezd el bemásolgatni a fájlokat a megfeleő helyre.
A v0.52-es csomag egy nagy hibája, hogy próbáltam lecserélni az rxvt-t sakurára, de ettől a petget és társai meghibbantak. Szóval azt nem érdemes birizgálni.

Ha sikerül egy jó kis TurboPup4.2_hu.iso-nak nagyon örülne mendenki! :)

Sok sikert:
Zsola

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: pén. dec. 31, 2010 4:43 pm 
profi
profi

Ez a puplet biztos, hogy engem is izgat, régóta.
Ugyanakkor egy kicsit speciálisan: mivel ebből lehet törölni, hát én alaposan nekiesnék, és jól kigyomlálnám.
Hogy mikor, azt persze nem tudom. Szóval ez csak terv.
Az biztos, hogy ez egy óriási hiányt pótló Puppy-kölyök, érdemes rászánni az időt!
Öreg gépekre ennél ideálisabb választás talán nincs is...
Kzprog, rendszeresen írd ide a tapasztalataidat, légy szíves...!

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 27, 2011 11:10 pm 
profi
profi

Nos, elakadtam (egyidőre). Már számomra elfogadható lenne (mások anyagainak segítségével nagyrészt magyar már; még a firefox 2.0.0.7-et sem ártana valahogy magyarrá tenni), de van egy komoly probléma:
a root/.icewm mappában levő 'menu' fájlt átírtam magyarra. Szépen meg is marad újraindítás után is. Viszont ha a főmenüben levő 'menü frissítése' pontot választom, akkor újra angol lesz. (valahogy, valahonnan átírja a root/.icewm/menu fájlt, de nem találom, hogy honnan)
Az a sejtésem, hogy ilyenkor át áll icewm-ről jwm-re, vagy tévedek?

A másik dolog, hogy magamnak raktam bele egypár windows-os progit is (még demo is van közte), ezért lehet, hogy ide fel sem teszem vagy készítek ide egy külön (szűkített) változatot.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: pén. jan. 28, 2011 7:37 am 
profi
profi

HElló!

Kzprog! Nézd meg a /etc/xdg/ mappát, ott van egy menus mappa, ez tartalmazza a menük vázát, szerkezetét, ebből generálja a refresh:menu script a menüket, van egy templates mappa és egy templates.locale ezekben nézz körül-
Amúgy tapaszataltom szerint, lassú gépre a jwm jobban működik és kissé egyszerűbb magyarítani is. Az ICeWm-mel nagyon sokat szívtunk anno ékezetek miatt, az ablkaok fejlécében, a felugrö menüjében voltak gondok. Nem lehtette át állítani utf-8-as kódolásra, legalább is gondok voltak velée, ezért mi a jwm-et preferá
ltuk eddig.

ZSola

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: pén. jan. 28, 2011 12:49 pm 
profi
profi

No, az általam gyúrt/piszkált/herélt munkapéldányban már van Firefox (2.0.0.7 és nem is fogom frissíteni!) már magyarul is tud, Watcher korábbi leírását és a Google-t összeeresztve ez megoldható volt. Az FF 2 lappal összesen 100 MB RAM-ot kér. Próbáltam Seamonkey-val is, az sem volt kisebb.
Ami hátra van:
- a menüelemek már magyarok, de főmenű almenüje még nem
- el kell döntenem, mit tartok még fölöslegesnek (1.0 user-nek) és ha akad még ilyen, akkor azt törölni
- ha ez kész, akkor a magyarításokat átnézni.
Ez igazából néhány óra (csak éppen ez a néhány óra hiányzik...)

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. jan. 31, 2011 7:33 pm 
profi
profi

Nos, áttértem a jwm-re (mert többen javasolták itt, merthogy az icewm-nél karakterproblémák adódhatnak).
Csakhogy a wine-s programoknál hu_HU.utf8 kódolás esetén egyetlen ékezetes karakter sem jelenik meg, ezért átállítottam a kódolást sima hu_HU-ra. Így már a wine-s programoknál rendben van minden ékezetes betű megjelenítése.
Viszont a Softmakernél nem!
Ott ezt tapasztaltam:
ennek kellene lennie, ez van helyette:
á, a
é,i
ö,v
ü,e
ó,s
ú,z
í,m

A LanguageID=1038
Mit kellene átállítani?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. jan. 31, 2011 10:27 pm 
profi
profi

Kzprog!!

ŐŐŐ, izééé bigyóóóó! Ha tudnám, hogy mit csináltál és hol tartassz, akkor pontosabban el tudnám képzleni mi is lehet a baj.
A turbopup4.2, mint tudjuk a Puppy 4.2-ből származik, amivel rengeteg gond volt ékezet ügyben, ez adódhatott abból, hogy két évvel ezelőtt még minden féle tudás és tapasztalat nélkül vágtam annak fordításába és okozhatta az, hogy az bizony még nem volt túl "ékezet" barát kiadás, ezt gondolom örökölte a turbopup is.
Szóval. Ha megnézed a korábbi fórum bejegyzéseket "ékezetes betúk" témában, akkor láthatod a "kálváriát'. amit bejártam, bejártunk.
A lényeg. A 4.2-esek még nem tudták az utf-8-at rendesen, ami nem is lett volna baj, ha sikerült volna kitalálni, hogy milyen beállítások mellett kezeii rendesen a karaktereket. Ha az Xorg-ot sikerült rábeszélni a jwm-el, akkor az icewm-nek volt baja, ha azt is sikerült , akkor a consol-on nem volt jó, ha ott is sikerült, akkor a bash-nak volt baja.
A megoldás az lett hogy valamelyik japán pupplet-ből kiszedtem egy scriptet, ami átállítja a rendszert utf-8-as kódolásra. Ezt a v0.52-es csomagomban megtalálod unicode_start és unicode_stop néven. Ha ezt lefuttatod az initrc környékén valahol, akkor kapsz egy globális utf-8-as kódolást. és elvileg mindennek mennie kéne szépen.
Két szépség hiba volt vele:
Ha CTRL+ALT+BACKSPACE-val kiléptél a bash-ba, akkor újra le kellett futtatni a unicode_start scripet, mert különben krix-karx-ok voltak és szétcsúszott képernyő. Ezt szerintem ma már meg tudnám oldani, akkor még nem tudtam.
A másik, hogy az XVesa az sajnos így sem akarta az ékezeteket rendesen kezelni.
De igérem, hogy megfogom nézni a Puppy 4.2-vel a Softmaker-t.
Ugye a linuxos verzióról van szó, nem a wine-vel futtatod?

Zsola

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. jan. 31, 2011 10:46 pm 
profi
profi

Köszi, utánnanézek, kipróbálom!
Igen, a linuxos verzióról. De végülis mindegy lenne (bár lehet, hogy a windows-os is ezt produkálná! Holnap kipróbálom.).
Egyébként egyelőre csak a hibákat keresem a puppletben, mert a telepítőCD készítési próbálkozásaim, meg egyéb programok (Cedega, PlayOnLinux, stb.) próbálgatása (hiába szedtem le) 1,5 GB-ra duzzasztotta a puppym.
Ezért törölni fogom, újrarakom, mindent újra beállítok benne próbálgatások nélkül. De előtte minden hibát, angolságot kiszedek belőle.
Tehát ez most egy teszt verzió az éles előtt. Ezért csúszok egy keveset.
A fórumon olvasott tippeket (etc/profile, etc/codepage, stb. ) próbáltam, de nem segítettek.
kros54-től is egyébként (a háttérben) jópár dologban kaptam már segítséget (pl. firefox magyarítása).
Ő biztosan hamarabb előrukkol majd vele!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. jan. 31, 2011 11:32 pm 
profi
profi

Hááát!
Kipróbáltam. Fogtam a Puppy 4.2 retro CD-met, bebootoltam teljesen szűz példányról, nem volt mentés fájlom.
Feltettem a v0.52-es csomagomat, majd menü firssítés és újra indítás. Ezek után feltettem a Softmaker2008-at (unicode_start után) és ugyan azt látom, mint Te, minden szép és jó csak a Softmaker mintha más billentyűzet kiosztást használna. Össze-vissza az ékeztes betűk, az í helyett m, az á helyett a, érdekes mert az ő viszont jó. Olyan, mintha a német kiosztás lenne.
No ettől kaptam én sokkot úgy másfél évvel ezelőtt és hagytam fel a 4.2-es honosításával. :( :(
Nem igérem, hogy utána járok, mert el vagyok havazva mostanában.
Rá kéne jönni, hogy mit csinált másképp Sinobar a LupQ 5.1-ben, mert ott viszont minden jó, pedig nem használunk lényegesen más magyrítás fájlokat, mint anno.
Amáúgy arra gyanakszom, hogy a gcc-vel vannak a gondok, én a Vector Linux-bűl vettem a dolgoakt, lehet, hoyg az a baj.
Remélem nem vettem el a kedved.

Zsola

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd feb. 01, 2011 10:06 am 
profi
profi

Ezen tapasztalatok birtokában viszont nem biztos, hogy ebből kéne csinálni iskolai Puppyt.
A Sulipuppy is egészen jól elboldogul kis gépeken, az UTF-8 meg van benne oldva. Van benne wine, tehát pl. a Lapoda Tale abba is belerakható. (meg más is, persze.)
Tavaly gondolkodtam is ezen, de nem találtam épkézláb embert a cégnél, aki meg tudta volna mondani, hogy az amúgy ingyenes program így felhasználható-e...
Ettől még a Turbótól nem ment el a kedvem, de úgy tűnik, az Office-t nem szereti - akkor a meg a legegyszerűbb, ha ezzel nem kínlódunk. (Jó, - dok)

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd feb. 01, 2011 5:13 pm 
profi
profi

Nem vetted el a kedvem. Ebből márpedig iskolai puppy lesz!
Van sejtésem, hogy mi okozza a gondot: a dvorak betűbeállítás. Legalábbis ezen akadt meg a szemem. (Majdcsak rájövök, hogy lehet átállítani!)
Egyébként még egy érdekes dolgot tapasztaltam:
Felakartam telepíteni wine alá a windows-os softmakert, de nem engedte a dokumentumok mappa hozzáféréstelensége miatt (rendszergazdai jogokat kért). Ezért a windowsomba telepített mappát másoltam be a a wine program files mappájába és onnan indítottam. Így kitudtam választani a Tahoma betütípust. Ennél minden tökéletes!
Most megpróbálom felrakni a windows-os fontokat linux alá, hátha úgy jó lesz (tahoma nincs linux alatt!)!
A sulipuppyt kipróbáltam és ... bocs, de nekem nem ilyen kell. Eleve nagyobb a memóriaigénye és ez fontos szempont 64 MB RAM esetén.
Meg fogom oldani (előbb vagy utóbb). Ha egy darabig nem jelentkezem az azt jelenti, hogy elmélyedtem a problémába!
(Biztató jel, hogy a Nimbus Roman No9 L font tökéletes magyar írásjeleket ad az Abiword alatt, míg softmakernél nem; vagyis csak a softmakert kell megvariálni!)

Szerk.:
Probléma megoldva: a windowsxp fonts mappájából átmásoltam a wine windows font mappájába a fontokat, ezután már a wine alatt futó softmaker tökéletes ékezetes betüket jelenít meg!
Puppy-s softmaker törölve!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. feb. 02, 2011 6:03 pm 
profi
profi

Az általam munkapéldányként szétnyúzott Turbo kapott egy pwireless2 petet, és ezzel - kipróbáltam, most is ilyen kapcsolat alól írok! - már a wifit is tudja. Egyetlen "hibája" hogy erről nem ad értesítést - ami engem nem igazán zavar. Nem is nagyon hiszem, hogy e funkcióra valóságos szükség lenne, hiszen a 64 MB korában hol volt még a wifi...?!
Kzprog-nak: a windows általában használt fontjait a Browserlinuxban működő szkript szépen lehozza és felrakja - mindössze 8 MB a telepítés. Ha szükséged van rá, jelezd. (Korábban itt volt az ftp-n, most nem találom.)
A menüt sikerült teljesen szétzúznom, olyan egyéni programnevek vannak benne, hogy csak na. (Még mindig sok maradt, szóval írtom tovább.)

Kindle Fire

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 69 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra