puppylinux.hu/forum

A Puppy linux honosító csoportjának fóruma
Pontos idő: szer. máj. 22, 2013 8:03 pm

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Újrakeverve a NOP413
HozzászólásElküldve: pén. okt. 08, 2010 11:57 am 
profi
profi

Korábban felmerült, s másoknak magam is javasoltam, hogy egy-egy régebbi pupletet érdemes lenne "újrahangszerelni", azaz, a mostani ismereteink, csomagjaink birtokában átnézni. Az én választásom az első honosítási próbálkozásom alanyára, a NOP-413-ra esett. (Letölthető az ISO-fájlok közül, itt: ftp://puppylinux.hu/puppylinux/ISO/NOP413hu.iso) Mivel eleve régebbi gépekre való, a wifijével nem is foglalkoztam, arra vannak más pupletek.
Csatolmány:
NOP413-desktop.jpg
NOP413-desktop.jpg [ 21.37 KiB | Megtekintve 3680 alkalommal. ]

Ez az a puplet, amely még megkérdezi az egér beállítását, majd a képernyőt, stb. Ez a rész maradt is, ám a képernyőkiválasztás után (Xorg!!!) a menűből elérhető a SETUP - First setup wizard
Csatolmány:
NOP-menu.jpg
NOP-menu.jpg [ 26.98 KiB | Megtekintve 3680 alkalommal. ]

(vagyis beleépítettem a Shinobar-féle fejlesztést, úgy, mint a legújabb Lucidokban is ez van). Ezen beállítások után az X újraindul, s persze már magyarul. Indítsuk újra a Beállítások - Hálózat varázslót, s állítsuk be a hálókártyát, s máris mehetünk a netre.
A Terminálban a korábban Gojko által írt minden módosítást/beállítást elvégeztem.
Csatolmány:
NOP-terminal.jpg
NOP-terminal.jpg [ 24.23 KiB | Megtekintve 3680 alkalommal. ]

A NOP413Hu-ba a médialejátszót kivettem (Xfmedia) és helyében egy mindent vivő VLC-t tettem (ez már bizonyított a Sulipuppyban is).
Böngészőnek nem változtattam az Operát, amellyel el lehet érni pl. a Google Docs-ot is. Jobb géppel akár irány a youtube.com
Csatolmány:
NOP-youtube.jpg
NOP-youtube.jpg [ 25.94 KiB | Megtekintve 3680 alkalommal. ]

Kindle Fire
http://kindlefiremagyarul.blogspot.com/

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: Újrakeverve a NOP413
HozzászólásElküldve: pén. okt. 08, 2010 3:49 pm 
profi
profi

kros54 írta:
Korábban felmerült, s másoknak magam is javasoltam, hogy egy-egy régebbi pupletet érdemes lenne "újrahangszerelni", azaz, a mostani ismereteink, csomagjaink birtokában átnézni. Az én választásom az első honosítási próbálkozásom alanyára, a NOP-413-ra esett. (Letölthető az ISO-fájlok közül, itt: ftp://puppylinux.hu/puppylinux/ISO/NOP413hu.iso)
Kedvelem NOP-ot. Kíváncsi vagyok a módosított változatodra. Valamelyik nap ki is próbálom.
Valami hasonlón már én is gondolkodtam. Viszont fordítva képzelem el a dolgot: régi NOP verzió felújítása helyett (ami persze előnyös lehet egy régi konfig esetén), inkább a LupQ 511 alapra NOP külsőt és programkínálatot hoznék össze.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: pén. okt. 08, 2010 5:41 pm 
profi
profi

Ezt megelőzően sok időt öltem a Quirky 1.20 NOP-ba. Azt a projektet feladtam... a Quirky miatt. Kami Xfce-vel látta el a Lucidot, ha jól emlékszem, ez a Seven Puppy 10. verziója. Ez sokkal több programot tartalmaz, mint a NOP, és béta Xfce van benne - ez akár lehetne az Általad elképzelt új NOP alapja is. Én azért nem ehhez nyúltam, mert értenem kéne a Linuxhoz (a programok kiszedése miatt) de hát ez még messze van.
Viszont felhívnám mindenki figyelmét arra, hogy a puplet "eladhatóságát+ persze a külcsín adja, ám a működésének jóságát meg - öreg gépekre - a memória (RAM) foglalása. A NOP413 alapból kb. 100 MB-ot kér, ami azért nem kevés... (Nem az én gépemen, de egy öreg 128 MB-os vason.) Kéretik ezt is figyelembe venni.

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: hétf. okt. 11, 2010 10:42 am 
haladó
haladó

Két kérdésem is van:
Mi lehet ennek a puppletnek a minimális erőforrás igénye?
Ha van az öreg gépen egy usb csatlakozó, akkor ki lehet-e okosítani wifire?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd okt. 12, 2010 10:08 am 
profi
profi

Wifi. Beleraktam egy pwireless-petet. Működik - maga a program. Ugyanakkor ez kevés, mert ezzel még nem működik az eszköz! A felélesztése akkora munka, hogy - nekem - aránytalan az elérhető eredményhez képest. Először is, alapból nem látja a rendszer a wifi-kártyát. Tehát valahonnan ezt tudnod kell. Nos, a típust-márkát kinéztem Win alól, de a telepítési eljárásnál ilyen típust nem mutat, ilyen lehetőséget nem ad. Azaz, ezt a kernel szerintem nem tartalmazza. Nyilván lehetne trükközni valahogy.
Egyébként megnéztem, pl. a Sulipuppy memóriafoglalása ennek kb. 60 %-a. És az alapból tud wifizni is, akinek meg nem kell, nem használja a benne lévő oktatási programokat.
És - szerencsére - elég széles a pupletválaszték ...
Nemsokára itt egy új, Lucid-alapú Browserlinux is, Operával!

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: vas. okt. 17, 2010 8:34 am 
Newbie
Newbie

Az öreg laptopon kipróbáltam és elég jónak tűnik. Hol találok hozzá dev fájlt? Ennek is problémás a python csomagja? Régebben próbáltam egy másik verziót és ott gond volt a Tkinter-rel.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd nov. 02, 2010 10:13 pm 
Newbie
Newbie

Üdv

Van egy aprócska kis gondom puppyval. Nagyon tetszik az egész, jó sebességgel megy és a wifi is egy kattintásra megy, csak a swapot tartalmazó hdd nem ismeri fel.
A lupq-511 és az xppuppy felismeri és fel is csatolja. A vas nem mai gyerek, egy pIII 550 Mhz, 256 RAM, 1 hdd:3,12 Gb 2.hdd 1.2 Gb (ezen van a swap, 250mb).
Lehet hogy valamilyen opció nincs a kernelbe betöltve? Van valami különbség a kernelekben?
Valahogy az xfce jobban tetszik mint a jwm, és a wifi is működik a második, harmadik napon is.
Az lupq-511-esnél a wifi a második nap után csatlakozik, de a sebessége, kb 1és15 bájt!!/s
a nop413-sal live cd üzemben swap nélkül is stabilan megy.
A wifi egy usb tp-link wn-321g-ről megy.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Matifu

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. nov. 03, 2010 5:54 am 
profi
profi

Az úgy van, hogy minél többen használnak egy terméket (most: pupletet) annál érdekesebb tulajdonságaira derül fény... Na, ez a mondat is azért van itt, mert tulajdonképpen fogalmam sincs a megoldásról. Illetve csak egy sejtésem van. Azt írod, hogy 2 db merevlemez van a gépedben. És a 2. számún van a swap. Az jutott csak az eszembe, hogy a swap ugyanazon a HDD-n van-e, mint a telepítés? Talán...
És még egy, ezek szerint nem is olyan rossz a kernele, nekem a wifit nem vitte.
Még egy: ha ezzel nem boldogulsz, próbáld ki helyette a NOP431-foxwifi-t. Igaz, hogy az megfigyeléseim szerint egy kicsivel több RAM-ot kér, de a leírt gépen menni kell annak is.

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: szer. nov. 03, 2010 9:26 pm 
Newbie
Newbie

A telepítés az első hdd-n van, a swap a másodikon (így talán egy picit gyorsabb, ha használja a swapot). Próbáltam a NOP431-foxwifi is, ő sem látta.
Sajnos most nem vagyok az adott gép közelében, de amint időm engedi, felteszek rá egy xppuppyt, és megnézem azzal mit csinál. Eredetileg a kami féle xppuppy, majd valamelyik sevenpuppy volt rajta, simán felcsatolták rendesen, csak valahogy a kikapcsolás nem ment rendesen, ezért próbáltam cserélgetni. Szüleimnek lenne netezésre, meg arra, hogy egy kicsit én is tudjak netezni, ha náluk vagyok.
Ha lesz valami eredmény, akkor majd megírom, remélem sikerül rájönnöm a bibire.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: csüt. nov. 04, 2010 8:15 am 
profi
profi

A swap fájl gyártását - úgy vélem - az /sbin/mkswap fájl intézi. Nem emlékszem rá, hogy ez paramétert kérdezne (tapasztalatom száma=1 és kb. 4 hónapja volt, és akkor sem pont erre figyeltem) tehát - logikám szerint - oda (arra a merevlemezre) gyárthatja ezt a fájlt, ahol a többi puppy-fájl van. [Vagy, kérdez ugyan paramétert, de azt valamiért "elfelejti"? Célszerű a telepített merevlemezt megjelölni, illetve elfogadni a felajánlottat.] A fájl mérete a RAM méretével összefüggésben van. Ahogy látom, a géped 1. hdd-jén simán elfér. A problémát talán az okozhatja, hogy ezt átmásolhattad a 2. hdd-re(?) Az látszik a legcélszerűbbnek, hogy telepítsd újra a pupletet, és ne változtass a felajánlott beállításokon.
A NOP413 közepes igényű, a hagyományos JWM-eknél nem sokkal kér többet - de nekem is ez a sokkal szebb.
Viszont én nem vagyok linux-guru, hátha idenéz olyasvalaki, aki pontosabban érti a problémát.

Kindle Fire

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: vas. nov. 07, 2010 9:32 pm 
Newbie
Newbie

Köszi a tippeket.
Sajna mostanában nem leszek az adott gép közelében.
Lehet hogy, rosszul és hiányosan fogalmaztam, de azt elfelejtettem leírni, hogy már ha live-ként sem ismeri fel az adott vinyót. Az ISO-fájlt újra letöltve, kiírva leellenőrizve.
Ha sikerül rájönnöm akkor megírom.
Ui: még a régi Geforce2 mx100 as kártyát is sikerült működésre fognom benne.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd dec. 28, 2010 9:02 pm 
Newbie
Newbie

Sikerült valahogy a vinyó problémát megoldanom.
A NOP431updateV02.Hu verzió 3. telepítés után felismerte, és újraindítás után is felismeri. Liveként ő sem ismerte fel. A 3. telepítés előtt a master vincsin létrehoztam egy 80 megás swapot és a telepítés utáni újraindításnál meglepetten vettem észre, hogy felcsatolta a második vinyón lévő swapot is. Kicsit fura ez a viselkedés számomra, de az a lényeg hogy most már megy rendesen.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd aug. 02, 2011 2:58 pm 
Newbie
Newbie

Sziasztok !

Először is csak gratulálni tudok az eddig elért pupletekért és mindazért az erőfeszítésért amit itt véghezvittetek.

Anyós régi masinájára dobtam fel ezt a NOP 4.13 -at (valamiért ez sokkal reszponszívabb, mint a többi).

Feldobtam rá az Abiword + Gnumeric párost, csak ugye nem tud magyarul és sajnos anyósnak ez a 2 progi elengedhetetlen.

Tehát a kérdésem az lenne milyen módon tudnám őket magyarosítani.

Köszi előre is,

Üdv,
Petya

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd aug. 02, 2011 3:01 pm 
profi
profi

Szia!

Köszönjük a gratulációt!
Konkrétan ez a két alkalmazás szükséges?
Vagy esetleg más is szóba jöhet?

"Légy online, de programozz, különben beprogramoznak"
Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: kedd aug. 02, 2011 3:29 pm 
Newbie
Newbie

Nos, ugye a word excel kiváltásáról lenne szó. Most majd még otthon megnézem, hogy a google docs számításba jöhet -e, de én inkább mindenképp asztali alkalmazásnál maradnék mivel ők már azt szokták meg.

Azért gondoltam, hogy esetleg megoldható -e , mert az újabb pupletekben ugye van "magyarított" abiword + gnumeric

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra